Het Pronkjuweel
Naam locatie: Kasteel Doornenburg
Plaats: Doornenburg, Gelderland
Website
Social Media
Motivatie
We schrijven Anno Domini 1782: de elegante rococo periode loopt ten einde. Onze nog altijd levende 1000-jarige eik was getuige van het schouwspel. De beeldschone, jonggehuwde barones Maria Clara von Delwich viert op eerste kerstdag in Kasteel Doornenburg haar 21e verjaardag. Haar niet meer zo piepjonge echtgenoot, baron Jacob Boudewijn van Bemmel, vraagt de kok om op deze dubbel-feestelijke dag een tongstrelend gerecht te serveren.
De ervaren kok voelt zich vereerd door het verzoek van de kasteelheer. Hij komt al enkele generaties lang met plezier tegemoet aan de wensen van de adellijke families die in het kasteel woonden en leerde altijd snel de smaak van de nieuwe bewoners kennen. De kok besluit om zoveel mogelijk gebruik te maken van gezonde en voedzame streekproducten. Hij heeft geluk dat de in het Rivierengebied gelegen Overbetuwe de bakermat is van talrijke soorten vers fruit. Allereerst vraagt hij bij de boerderij op de grote voorburcht om tijdig voor een paar flinke porties mals lakenveldervlees te willen zorgen. Bovendien bieden producten, afkomstig uit de goed onderhouden, op de oever van de Linge gelegen, kruidentuin, hem volop keuze aan geschikte smaakversterkers voor het gerecht dat hij in gedachten heeft.
Het moet in zijn beleving eigenlijk niets meer of minder worden dan het lekkerste kasteelgerecht van Nederland; een heus pronkjuweel. Hij adviseert de echtelieden om tijdens hun kerstdiner bij kaarslicht een mooi glas rode wijn te drinken.
Ingrediënten
Recept voor 4 personen
Totale bereidingstijd ca. 4 uur
Stoofvlees
- 440 gram Lakenvelder rundvlees, grof gesneden
- 2 uien
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 60 ml azijn
- 120 ml runderbouillon
- 15 gram appelstroop
- 1 kruidnagel
- 1 laurierblad
- Peper en zout
Hete bliksem
- 850 gram aardappels
- 1 ui
- 2 appels
- 20 gram suiker
- 60 gram boter
- Peper, zout en kaneel
Gebakken appel
- 3 appels
- 50 gram boter
- Peterselie
Bereidingswijze
Stoofvlees
- Smelt de boter in de pan.
- Voeg het vlees toe en bak rondom aan.
- Snijd de uien in grove ringen en voeg deze toe aan het vlees.
- Breng het vlees op smaak met peper en zout, voeg de bloem toe en schep het door elkaar.
- Blus af met de azijn, runderbouillon en appelstroop.
- Steek de kruidnagel in het laurierblaadje en voeg dit toe.
- Laat het stoofvlees zachtjes koken voor ongeveer 3 uur.
- Haal de laatste 30 minuten de deksel van de pan om de saus een beetje te laten indikken.
- Als het stoofvlees te ver ingedikt is, voeg dan wat water toe.
Hete bliksem
- Schil de aardappels en snijd deze in grove stukken, snijd ook de ui in stukken.
- Zet de aardappels op samen met de ui en laat dit gaar koken in ca. 20 minuten.
- Was de appels en snijd deze in grove stukken.
- Zet de appel op met de kaneel en de suiker en laat gaar worden.
- Als de aardappels gaar zijn, giet ze dan af en laat ze even uitdampen.
- Stamp de aardappels met de boter en voeg de appel toe.
- Meng dit goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
Gebakken appel
- Was de appels en steek het klokhuis eruit.
- Snijd uit het midden van de appels 3 plakken van ruim 1 cm dikte.
- Doe boter in de pan en bak de appels gaar
Serveer het stoofvlees met de hete bliksem, gebakken appel en een toefje peterselie.
Aan Tafel!
Stichting Dag van het Kasteel verbindt de VriendenLoterij Kasteelprijs jaarlijks aan het thema van het landelijke evenement Dag van het Kasteel, dat in het Pinksterweekend plaatsvindt. In 2024 is het thema ‘Aan Tafel!’, waarbij de eetcultuur van kastelen en buitenplaatsen centraal staat. Het thema van de VriendenLoterij Kasteelprijs is daarom in 2024 ‘Het beste kasteelrecept van Nederland’. Meer informatie over de prijs via: dagvanhetkasteel.nl/vriendenloterij-kasteelprijs-2024/.
Over de VriendenLoterij Kasteelprijs
In 2023 organiseerde Stichting Dag van het Kasteel dankzij een genereuze bijdrage van de VriendenLoterij voor het eerst de VriendenLoterij Kasteelprijs. Dat was een groot succes. Zowel publiek, deelnemende kastelen als de pers waren enthousiast over het concept. Toen ging de prijs naar het meest romantische kasteel, Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, gekozen door het publiek en uitgereikt door een driekoppige jury.
De VriendenLoterij Kasteelprijs wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.