fbpx Skip to main content

Het kasteelrecept ‘Kweeperentaart’ van Museum Martena staat in de top 10 van de VriendenLoterij Kasteelprijs verkiezing ‘Het beste Kasteelrecept van Nederland’. Breng via onderstaande knop je stem uit en maak kans op een kasteelovernachting + diner voor 2 personen bij het kleinste kasteeltje van Nederland, Kasteeltje Hattem.

Stem hier op de top 10

Kweeperentaart

Naam locatie: Museum Martena
Plaats: Franeker, Friesland
Website 
Social Media

Motivatie

Museum Martena is een stadskasteel in het hart van Franeker. Hier vertellen we het verhaal van de stad, de universiteit en de bewoners van de Martenastins.

Voor het beste kasteelrecept van Nederland ging onze stagiaire Melissa te rade bij de kasteelvrouwen. Welke recepten hadden zij in hun kookschriftjes staan? Al snel bleek dat de dames eigenlijk helemaal niet konden koken of bakken. Ze hadden wel een pronkkeuken, maar lieten het échte werk over aan hun personeel.

Op een koude decembermorgen vroeg Melissa zich vertwijfeld af hoe het nu verder moest met de prijsvraag. Buiten lag de wereld er kaal en verlaten bij. Zelfs binnen, in de anders altijd zo knusse tuinkamer voelde het kil en inspiratieloos. Maar gelukkig kwam er hulp uit onverwachtse hoek. Eén van de hoogleraren uit onze professorengalerij had de stoute schoenen aangetrokken en een kweeperentaart gebakken. Het was een zeventiende-eeuws recept, doorvertaald naar nu. Volgens het oude recept moest de taartvulling een dikke pasta worden, met onder meer merg en pijnboompitten. ‘Niet vegetarisch, veel te duur en eentonig’, oordeelde de professor. ‘Bovendien: we moeten niet blijven hangen in het verleden. Smaak is immers net als wetenschap altijd in beweging!’ De hooggeleerde heeft daarom gekozen voor een geschakeerde presentatie van de smaken. Zo komen ook de verschillende kleuren en structuren meer tot hun recht.

Kweepeer is tegenwoordig voor veel mensen een onbekende speler in het smaakpalet. De vrucht smaakt aards en fris tegelijk. De fruitigheid is in de taart versterkt door de kweepeer met rozijnen te stoven in rode wijn. Het aardse karakter van de vrucht wordt onderstreept met specerijen en krenten. Romige amandelspijs op de bodem zorgt voor een gloedvolle, zoete basis. En het geheel wordt omgeven door een lichthartige taartkorst.

Al bij de eerste hap wist Melissa dat dít het recept was dat ze ging insturen. Enthousiast noteerde ze: ‘Buiten is het nog steeds koud. Maar deze taart maakt dat het binnen tegelijk voorjaar, zomer en herfst is.’

Ingrediënten

Deeg
400 gram patentbloem
150 gram basterdsuiker
200 gram roomboter
2 eieren
snufje zout
1 eidooier losgeklopt met een scheutje room

Spijs
100 gram hele amandelen zonder vlies
100 gram fijne suiker
1 ei
1 citroen

Vulling
7 Kweeperen
1 fles rode wijn
De schil van een halve sinaasappel
1 kaneelstokje
1 vanillestokje
50 gram krenten
50 gram rozijnen
1 ei
1 eetlepel aardappelzetmeel
1 eetlepel specerijen (gemengde kruiden, speculaas- of koekkruiden)

Voor erbij
Opgeklopte room

Bereidingswijze deeg

1. Kneed de suiker en zout door de boter. Kneed vervolgens de eieren en als laatste de bloem tot een samenhangend geheel (niet te lang kneden).
2. Laat het deeg een half uur op een koele plaats rusten.
3. Rol het deeg uit tot het de dikte heeft van 4 mm.
4. Beboter een taartvorm en bekleed deze met het deeg.
5. Maal in een keukenmachine de amandelen met de suiker, het ei en de rasp van 1 citroen tot een smeuïge pasta (spijs).
6. Verdeel de spijs over de bodem van de taart. Bestrooi de spijs subtiel met specerijen.

Tip: Smaken verschillen, maar wij zijn zeer terughoudend met deze specerijen. Het gaat erom dat ze de aardse tonen van de taart accentueren.

Bereidingswijze vulling

Vulling
7. Snijd de kweeperen in parten. Breng vier kweeperen tezamen met de krenten, rozijnen, sinaasappelschil, kaneelstok en vanillestok aan de kook in 550 cl. wijn. Zachtjes inkoken tot de wijn de dikte heeft van dikke karnemelk (één à anderhalf uur).
8. Pel de schil van de kweeperen, snijd het klokhuis eruit en snijd ze in grove parten. Haal de parten door het aardappelzetmeel.

Crème
9. Breng drie kweeperen aan de kook in de overige (200 cl.) wijn, desgewenst aangevuld met water. Stoof ze tot de kweeperen roze zijn.
10. Ontdoe de kweeperen van de schil en het klokhuis en pureer ze met een ei tot een gladde pasta.

Afwerking
11. Meng de gepureerde kweeperen met de parten kweepeer, krenten en rozijnen en vul de taartvorm af tot aan de rand.
12. Bestrooi de bovenkant van de taart subtiel met de specerijen om vervolgens de bovenkant van de taart af te dekken met het overige deeg. Versier de taart naar eigen inzicht en bestrijk de taart voor een mooie glans met het eidooier/room mengsel.

Bakken
13. Bak de taart in ongeveer 45 minuten af in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius, tot de taart goudgeel gebakken is.
14. Laat de taart volledig afkoelen alvorens deze aan te snijden. Serveer de taart met een toef stevig opgeklopte room

Aan Tafel!

Stichting Dag van het Kasteel verbindt de VriendenLoterij Kasteelprijs jaarlijks aan het thema van het landelijke evenement Dag van het Kasteel, dat in het Pinksterweekend plaatsvindt. In 2024 is het thema ‘Aan Tafel!’, waarbij de eetcultuur van kastelen en buitenplaatsen centraal staat. Het thema van de VriendenLoterij Kasteelprijs is daarom in 2024 ‘Het beste kasteelrecept van Nederland’. Meer informatie over de prijs via: dagvanhetkasteel.nl/vriendenloterij-kasteelprijs-2024/.

Over de VriendenLoterij Kasteelprijs

In 2023 organiseerde Stichting Dag van het Kasteel dankzij een genereuze bijdrage van de VriendenLoterij voor het eerst de VriendenLoterij Kasteelprijs. Dat was een groot succes. Zowel publiek, deelnemende kastelen als de pers waren enthousiast over het concept. Toen ging de prijs naar het meest romantische kasteel, Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, gekozen door het publiek en uitgereikt door een driekoppige jury.

De VriendenLoterij Kasteelprijs wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.