fbpx Skip to main content

Stichting Dag van het Kasteel presenteert de juryleden van de Vriendenloterij Kasteelprijs 2024: TV-kok London Loy en culinair historicus Manon Henzen vormen – samen met voorzitter Nathalie van Verschuer – het trio dat dit jaar mag bepalen welk kasteel zichzelf winnaar van de VriendenLoterij Kasteelprijs 2024 mag noemen en naar huis gaat met €10.000 prijzengeld. Dag van het Kasteel is zeer verheugd met de deelname van Loy en Henzen.

Publiek stemt mee
Alle kastelen, buitenplaatsen, landgoederen en historische adellijke woonhuizen zijn de afgelopen maanden opgeroepen om hun favoriete recept te delen. De jury kiest 7 februari 2024 uit de wedstrijdinzendingen de beste 10 recepten. De keuze is vervolgens aan het Nederlandse publiek. Iedereen van 18 jaar en ouder wordt uitgenodigd om te stemmen op hun favoriete kasteelrecept. Dat kan van 12 februari t/m 31 maart 2024 via www.kasteelprijs.nl. Onder de stemmers wordt een kasteelovernachting inclusief viergangendiner verloot.

Smaaktest
Nadat het publiek haar stem heeft uitgebracht, wacht de jury een belangrijke taak. De top drie recepten met de meeste publieksstemmen, worden op de verschillende kasteellocaties aan een proefondervindelijke test onderworpen. De jury geeft punten voor de smaak, presentatie, (historische) context en het persoonlijke verhaal van de kastelen. Natuurlijk let de jury ook of de inhoud van het recept (de ingrediënten en bereidingswijze) kloppen. De winnaar wordt tijdens de aftrap van Dag van het Kasteel op 16 mei 2024 bekend gemaakt en ontvangt €10.000. Ook de nummer twee en drie gaan niet met lege handen naar huis: zij krijgen respectievelijk €5.000 en €2.500.

Over de Vriendenloterij Kasteelprijs
In 2023 organiseerde stichting Dag van het Kasteel op uitnodiging van de VriendenLoterij voor het eerst de VriendenLoterij Kasteelprijs. Dat was een groot succes. Zowel publiek, deelnemende kastelen als de pers waren enthousiast over het concept. Toen ging de prijs naar het meest romantische kasteel, gekozen door het publiek en uitgereikt door een driekoppige jury.

Het is de wens van Dag van het Kasteel om de prijs te verbinden aan het thema van het jaarlijkse festival, dat elk jaar in het Pinksterweekend plaatsvindt. Dit jaar staat de eetcultuur van kastelen en buurtbewoners centraal. In het kader van het thema van 2024 ‘Aan Tafel!’ hebben we daarom gekozen voor ‘Het beste kasteelrecept’. Meer informatie over de prijs via: dagvanhetkasteel.nl/vriendenloterij-kasteelprijs-2024/.

De VriendenLoterij Kasteelprijs wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.

Bekijk het persbericht