fbpx Skip to main content
Ingestuurde kasteelrecept

Houtvuur Varkensracks

Naam locatie: Ruïne Groot Deurne
Plaats: Deurne, Noord-Brabant
Website 

Motivatie

De Houtvuur Varkensracks, een kostbaar recept bewaard in het hart van het Dinghuis, brengt niet alleen de verfijning van het marineren met traditioneel Colorozo zout naar voren maar omarmt ook een oeroude conserveringsmethode die diep geworteld is in onze geschiedenis. In het tijdperk van Deurne, waar boeren op arme zandgronden bewonderenswaardig hun levensonderhoud zeker stelden, werd zout erkend als een waardevol conserveermiddel.

Dit smaakvolle gerecht weerspiegelt niet alleen de geschiedenis van ons kasteel maar ook de veerkracht van de lokale bevolking. Het zout is niet alleen een smaakmaker maar ook een eerbetoon aan de inventiviteit van generaties boeren die gedijden op de meest uitdagende arme zandgronden. Geserveerd te midden van de historische ruïne, nodigt dit gerecht onze gasten uit op een culinaire reis door de tijd, waar smaken niet alleen spreken van traditie maar ook van overleven.

Dit gerecht, geïnspireerd door de rijke geschiedenis van Deurne, roept tevens het bekende lied “Het Dorp” van Wim Sonneveld op, waarin de melancholie van het dorpse leven en de veranderingen daarin tot uiting komen. Net zoals Sonneveld’s lied een tijdloos beeld van Deurne schildert, laat onze Houtvuur Varkensracks gasten proeven van de culinaire tijdloosheid van ons kasteel, waar elke hap een eerbetoon is aan de rijke tradities en het levendige verleden van dit bijzondere dorp.

Ingrediënten 

 • 1 kg varkensracks
 • 0.5 liter lauw water
 • 0.5 liter appelsap
 • 8 el Colorozo zout, gewoon zout kan ook, maar daardoor wordt het vlees minder roze van kleur.
 • 1 el zwarte peperkorrels
 • 1 el kruidnagels
 • 3 eetlepels Dijon-mosterd
 • 1 grote ui, fijngehakt
 • 2 eetlepels verse rozemarijn, fijngehakt
 • 2 eetlepels verse tijm, fijngehakt
 • Honing

Bereiding

 1. Los zout op in warm water.
  Voeg het water en appelsap toe aan het zout. Leg de varkensracks hierin en zorg ervoor dat het vlees helemaal onder water staat. Laat het 20 uur marineren in de koelkast.
 2. Haal de varkensracks eruit en dep ze droog.
  Wanneer er een vetrand aan de racks zit, snij die dan in als een ruitjespatroon
 3. Meng in een kom de mosterd, fijngehakte ui, rozemarijn, tijm en zwarte peper.
  Wrijf de varkensracks grondig in met dit kruidenmengsel aan alle kanten en leg deze terug in de koeling voor enkele uren.
  Haal het vlees een half uur voor bereiding uit de koeling. (niet bij hoge buiten temperaturen). Leg de gemarineerde varkensracks op het vuur (of barbecue) en gaar ze tot een kerntemperatuurvan ongeveer 68-70°C.
 4. Om extra smaak aan te brengen eventueel het laatste moment insmeren met honing en nog kort verder laten garen.
 5. Laat de varkensracks even rusten, eventueel in aluminiumfolie, snijd ze in individuele ribbetjes. Heerlijk met gegrilde groentes en gebakken of gepofte aardappelen.

Aan Tafel!

Stichting Dag van het Kasteel verbindt de VriendenLoterij Kasteelprijs jaarlijks aan het thema van het landelijke evenement Dag van het Kasteel, dat in het Pinksterweekend plaatsvindt. In 2024 is het thema ‘Aan Tafel!’, waarbij de eetcultuur van kastelen en buitenplaatsen centraal staat. Het thema van de VriendenLoterij Kasteelprijs is daarom in 2024 ‘Het beste kasteelrecept van Nederland’. Meer informatie over de prijs via: dagvanhetkasteel.nl/vriendenloterij-kasteelprijs-2024/.

Over de VriendenLoterij Kasteelprijs

In 2023 organiseerde Stichting Dag van het Kasteel dankzij een genereuze bijdrage van de VriendenLoterij voor het eerst de VriendenLoterij Kasteelprijs. Dat was een groot succes. Zowel publiek, deelnemende kastelen als de pers waren enthousiast over het concept. Toen ging de prijs naar het meest romantische kasteel, Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, gekozen door het publiek en uitgereikt door een driekoppige jury.

De VriendenLoterij Kasteelprijs wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.