Het kasteelrecept ‘Indische Stoof’ van kasteel Cannenburgh staat in de top 10 van de VriendenLoterij Kasteelprijs verkiezing ‘Het beste Kasteelrecept van Nederland’. Breng via onderstaande knop je stem uit en maak kans op een kasteelovernachting + diner voor 2 personen bij het kleinste kasteeltje van Nederland, Kasteeltje Hattem.
Indische stoof
Naam locatie: Kasteel Cannenburgh
Plaats: Vaassen, Gelderland
Website
Social Media
Motivatie
Maarten van Rossum was een gevreesd Gelderse legeraanvoerder. Hij bouwde in 1543 het kasteel, op de fundamenten van een middeleeuwse ruïne uit 1365. Hij zou het kasteel zelf overigens niet afbouwen: dat deed de zoon van zijn zus Margaretha van Rossum: Hendrik van Isendoorn á Blois. Frederik Johan en diens vrouw Anna Margaretha, gravin van Renessse van Elderen, moderniseerden het complex rond 1750. Anna Margaretha was behalve Gravin ook een goede zakenvrouw, en onder haar bewind werd het bezit en de rijkdom van de familie van Isendoorn flink uitgebreid. Dit kwam voornamelijk omdat Anna Margaretha er niet voor terugdeinsde om dingen te doen die wellicht niet geheel traditioneel waren.
Natuurlijk moest met deze gewonnen rijkdom gepronkt worden; niet alleen opvallend zichtbaar, maar ook subtiel. Dit werd mede gedaan door de exotische kruiden en specerijen in de gerechten die geserveerd werden tijdens dinerpartijen. In de 18e eeuw waren er vele bijzondere specerijen beschikbaar voor de welgestelden. Vanzelfsprekend moesten deze specerijen rijkelijk gebruikt worden in de keuken, zodat men de gasten kon imponeren met de rijkdom van de gastheer.
Ook in de 18e eeuw was de jacht een gewild tijdverdrijf voor de adel en de rijken. Daarom is het zeer goed mogelijk dat het recept van hertenstoofpot geserveerd werd in de elegante eetkamer op het kasteel. Met dit recept kon gepronkt worden, door de opbrengst van de jacht en de welvaart van de familie. Ook vanwege de vele specerijen die uit het verre oosten afkomstig waren en daardoor de voorname achtergrond en de rijkdom van Gravin Anna Margaretha benadrukten, was deze hertenstoofpot een waar prachtstuk.
Ingrediënten
Basisingrediënten:
- 1 citroen
- 2 grote uien
- Boter
- Hertenvlees
- Peterselie
- Room
- Zout
Kruidenmengsel
- 3 kopjes korianderzaad
- 1 kopje kurkumawortel
- 6 eetlepels komijnzaad
- 3 eetlepels zwarte peper
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 1 theelepel wit gemberpoeder
- 1 theelepel gemalen kardemom
- 1 theelepel gemalen kruidnagel
(Noot: dit kruidenmengsel is voldoende voor 20 schotels, maar moet droog bewaard worden.)
Bereidingswijze
Kruidenmengsel
Stamp de koriander, de kurkumawortel, het komijnzaad en de zwarte peper fijn in een vijzel. Voeg hierna de kaneel, het gemberpoeder, de kardemom en de kruidnagel toe.
Indische stoof
Meng drie volle eetlepels van het kruidenmengsel met wat room tot een pasta. Snijd een stuk hertenvlees in blokjes, en roer het vlees door de pasta heen. Strooi wat bloem over het vlees, en bak dit hierna in een flinke klont boter. Snijd de uien in ringen en voeg deze toe. Voeg, als het vlees mooi bruin is en de uien zacht, wat water toe aan de pan en laat het vlees stoven tot gaar is. Doe daarna wat extra boter bij het vlees, samen met het sap van een citroen, een handvol gesneden peterselie en een snuf zout. Dien het gerecht hierna op.
Tip van de kok: Dit gerecht is ook lekker met bijvoorbeeld gevogelte, rund, schaap of vis
Aan Tafel!
Stichting Dag van het Kasteel verbindt de VriendenLoterij Kasteelprijs jaarlijks aan het thema van het landelijke evenement Dag van het Kasteel, dat in het Pinksterweekend plaatsvindt. In 2024 is het thema ‘Aan Tafel!’, waarbij de eetcultuur van kastelen en buitenplaatsen centraal staat. Het thema van de VriendenLoterij Kasteelprijs is daarom in 2024 ‘Het beste kasteelrecept van Nederland’. Meer informatie over de prijs via: dagvanhetkasteel.nl/vriendenloterij-kasteelprijs-2024/.
Over de VriendenLoterij Kasteelprijs
In 2023 organiseerde Stichting Dag van het Kasteel dankzij een genereuze bijdrage van de VriendenLoterij voor het eerst de VriendenLoterij Kasteelprijs. Dat was een groot succes. Zowel publiek, deelnemende kastelen als de pers waren enthousiast over het concept. Toen ging de prijs naar het meest romantische kasteel, Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, gekozen door het publiek en uitgereikt door een driekoppige jury.
De VriendenLoterij Kasteelprijs wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.