fbpx Skip to main content
Ingestuurde kasteelrecept

Kippenpastei

Naam locatie: Kasteel Limbricht
Plaats: Limbricht, Limburg
Website 
Social Media

Motivatie

Een gerecht dat bruggen slaat tussen verleden en heden.

Onze kippenpastei is doordrenkt met eeuwenoude tradities, geworteld in de rijke geschiedenis van dit motte kasteel. Het personeel van ons kasteel is getraind om dit verhaal tot leven te wekken. Terug naar het einde van de middeleeuwen, waar het kasteel diende als jachtslot voor de toenmalige bewoners. Ze trokken het Limbrichterbos in voor een majestueuze jachtpartij, waarbij ze terugkeerden met de beste ingrediënten om een banket te bereiden dat de zintuigen betoverde.

Dit recept, uit de vergetelheid gehaald, symboliseert niet alleen culinaire tradities, maar ook de toegankelijkheid van ons kasteel voor een breed publiek sinds het begin van onze exploitatie in 2017. Zo hadden we ook voor een bijzonder gevogelte kunnen gaan welke op luxe wijze wordt bereid. Onze keuze voor de kippenpastei is ook gericht op het toegankelijk houden van een brede doelgroep.

Als winnaar zouden we ons toewijden aan het vergroten van de toegankelijkheid van Kasteel Limbricht, het openstellen voor een jongere generatie en hen op een levendige wijze de historie van dit kasteel laten ervaren. Het budget zou worden gebruikt om interactieve evenementen te organiseren, waarin de geschiedenis op speelse en educatieve wijze wordt gepresenteerd

Ingrediënten

  • 1 hele kip, in stukken gesneden.
  • 2 uien, grof gehakt.
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt.
  • 2 wortelen, in plakjes gesneden.
  • Een handvol verse kruiden zoals peterselie, tijm en rozemarijn.
  • 1 kopje kippenbouillon.
  • 1/2 kopje witte wijn of ciderazijn.
  • Zout en peper naar smaak.
  • 2 eetlepels boter of reuzel.
  • Een ongezoete deegkorst (voor om de pasteivulling).

Bereidingswijze 

  1. Verhit de boter of reuzel in een grote pan in een oven.
  2. Voeg de stukken kip, gehakte uien en knoflook toe.
  3. Voeg plakjes wortel, verse kruiden, kippenbouillon en witte wijn (of ciderazijn) toe. Laat het geheel zachtjes sudderen tot de kip gaar is en gemakkelijk van het bot valt.
  4. Verwijder de kip uit de pan en laat het afkoelen. Haal het vlees van de botten en snijd het in hapklare stukken.
  5. Kook het overgebleven vocht in een oven in tot een dikke saus.
  6. Bekleed een taartvorm met deeg en vul het mest de stukken kip en groenten. Giet de ingekookte saus erover.
  7. Bedek de pasteivulling met een deegkorst en druk de randen goed aan om af te sluiten.
  8. Maak een kleine opening in het midden van de korst om stoom te laten ontsnappen.
  9. Bak de kippenpastei gedurende een paar uur af in een oven of boven een open vuur tot de korst goudbruin is en de vulling bubbelt.

Aan Tafel!

Stichting Dag van het Kasteel verbindt de VriendenLoterij Kasteelprijs jaarlijks aan het thema van het landelijke evenement Dag van het Kasteel, dat in het Pinksterweekend plaatsvindt. In 2024 is het thema ‘Aan Tafel!’, waarbij de eetcultuur van kastelen en buitenplaatsen centraal staat. Het thema van de VriendenLoterij Kasteelprijs is daarom in 2024 ‘Het beste kasteelrecept van Nederland’. Meer informatie over de prijs via: dagvanhetkasteel.nl/vriendenloterij-kasteelprijs-2024/.

Over de VriendenLoterij Kasteelprijs

In 2023 organiseerde Stichting Dag van het Kasteel dankzij een genereuze bijdrage van de VriendenLoterij voor het eerst de VriendenLoterij Kasteelprijs. Dat was een groot succes. Zowel publiek, deelnemende kastelen als de pers waren enthousiast over het concept. Toen ging de prijs naar het meest romantische kasteel, Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, gekozen door het publiek en uitgereikt door een driekoppige jury.

De VriendenLoterij Kasteelprijs wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.