fbpx Skip to main content

Het kasteelrecept ‘Macaroni’ van kasteel Twickel staat in de top 10 van de VriendenLoterij Kasteelprijs verkiezing ‘Het beste Kasteelrecept van Nederland’. Breng via onderstaande knop je stem uit en maak kans op een kasteelovernachting + diner voor 2 personen bij het kleinste kasteeltje van Nederland, Kasteeltje Hattem.

Stem hier op de top 10

Macaroni

Naam locatie: Kasteel Twickel
Plaats: Ambt Delden, Overijssel
Website 
Social Media

Motivatie

In 1347 koopt Herman van Twickelo een huis in Delden, met tarwe en twijgen.
Dat betekende in die tijd met akkerland en opgaand hout. Na bijna tweehonderd jaar en zes generaties geslacht Van Twickelo was dit landbouwbedrijf het grootste in Twenthe. De laatste Van Twickelo werd dan ook Rogge Jan genoemd, rijk geworden door het graan op zijn vele akkers.

Op Twickel begon het dus allemaal met graan. Niet alleen financieel maar ook culinair. Graan is een rode draad in de historie van kasteel en landgoed Twickel, tot op de dag van vandaag. Als pacht in natura werd het opgeslagen op de graanzolders van de bouwhuizen en gebruikt om brood te bakken in het eigen bakhuis en om bier te brouwen in het eigen brouwhuis.

In de receptenschriftjes uit de 18e en 19de eeuw, die in het huisarchief bewaard worden, vinden we al drie macaroni recepten, met Parmezaanse kaas als ingrediënt.

Op onderstaande prachtige menukaart uit 1881 bij een feestelijk diner in Kasteel Twickel voor George en Rodolphe van Heeckeren prijkt macaroni au gratin in de rij van gerechten.

In de 21ste eeuw staat er weer graan op de akkers van het landgoed Twickel en daar wordt macaroni van gemaakt. Samen met Twickelkaas en mooie ham van de pachter kan er ook in deze tijd weer een heerlijk macaroni-gerecht op het menu van Twickel staan.

Ingrediënten

 • 1 pak macaroni van de Zenderense Es, 300gr
 • 200 gr beenham van Erve Groot Avest
 • 300 gr geraspte Twickelkaas
 • 50 gr roomboter
 • 300 ml room
 • 1 eetlepeltje bloem
 • 1 bouillonblokje
 • Peper naar smaak

Bereidingswijze 

 1. Verwarm de oven op 175°.
 2. Kook de macaroni in ruim water met een bouillonblokje (of zelf getrokken bouillon) gedurende 15 minuten. Laat de macaroni op een vergiet goed uitlekken.
 3. Breng de room met 250 gr geraspte kaas en de boter aan de kook. Als de kaas gesmolten is een lepeltje gezeefde bloem erdoor roeren. De macaroni mengen met de saus en in een ovenvaste schaal scheppen. Naar keuze de ham in blokjes snijden en erdoor scheppen of, als u ook vegetarische gasten heeft, de ham er apart bij serveren.
 4. De resterende kaas over de macaroni strooien en de schaal in de oven zetten en nog eens 15 minuten goed verwarmen (of langer als u de schaal tevoren heeft klaargemaakt). Voor een mooi gekleurde bovenkant tenslotte nog 4 minuten extra onder de grill zetten.

Aan Tafel!

Stichting Dag van het Kasteel verbindt de VriendenLoterij Kasteelprijs jaarlijks aan het thema van het landelijke evenement Dag van het Kasteel, dat in het Pinksterweekend plaatsvindt. In 2024 is het thema ‘Aan Tafel!’, waarbij de eetcultuur van kastelen en buitenplaatsen centraal staat. Het thema van de VriendenLoterij Kasteelprijs is daarom in 2024 ‘Het beste kasteelrecept van Nederland’. Meer informatie over de prijs via: dagvanhetkasteel.nl/vriendenloterij-kasteelprijs-2024/.

Over de VriendenLoterij Kasteelprijs

In 2023 organiseerde Stichting Dag van het Kasteel dankzij een genereuze bijdrage van de VriendenLoterij voor het eerst de VriendenLoterij Kasteelprijs. Dat was een groot succes. Zowel publiek, deelnemende kastelen als de pers waren enthousiast over het concept. Toen ging de prijs naar het meest romantische kasteel, Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, gekozen door het publiek en uitgereikt door een driekoppige jury.

De VriendenLoterij Kasteelprijs wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.