fbpx Skip to main content
Ingestuurde kasteelrecept

Mousse de Caviar

Naam locatie: Kasteel Middachten
Plaats: De Steeg, Gelderland
Website 
Social Media

Motivatie

De diners die gravin Ortenburg – Bentinck (1925-2013) op Middachten gedurende vele jaren gaf, begonnen altijd met de door haar kokkin mevrouw Nolda Heus gemaakte verrukkelijke Mousse de Caviar. Het recept van de mousse de caviar kwam van de kokkin, Mme Passcha, van J. baron van Lynden, grootmeester van koningin Juliana. Alhoewel de gravin er soms over klaagde – alweer die mousse de caviar – die door de kokkin werd voorgesteld, dit voorgerecht werd door de gasten altijd zeer gewaardeerd en werd bij andere diners niet overtroffen.

Ingrediënten

Mousse de caviar voor 6-8 gasten

  • 100 gram Noorse caviar
  • ¼ liter slagroom
  • 1-2 eetlepels citroensap
  • 3-4 eetlepels mayonaise
  • Enige druppels Tabasco
  • 1-2 geraspte ui
  • 1 blaadje gelatine
  • Enige citroenen

Bereidingswijze 

Men voege bij de geraspte ui de mayonaise, het citroensap, enige druppels Tabasco en tot slot de caviar en roert de bestanddelen goed door elkaar. Daarna kloppe men de room zo stijf mogelijk. Voorts losse men de gelatine op in een weinig warm water en laten deze weer enigszins afkoelen alvorens alle bestanddelen voorzichtig door elkaar te roeren. De goed door elkaar geroerde massa kan daarna in een visvorm af andere kom worden gegoten in de hoop dat de caviar zich gelijkmatig verdeeld. In de ijskast kan de mousse daarna uitharden. De mousse wordt geserveerd met enige partjes of schijfjes citroen, toast en boter.

Aan Tafel!

Stichting Dag van het Kasteel verbindt de VriendenLoterij Kasteelprijs jaarlijks aan het thema van het landelijke evenement Dag van het Kasteel, dat in het Pinksterweekend plaatsvindt. In 2024 is het thema ‘Aan Tafel!’, waarbij de eetcultuur van kastelen en buitenplaatsen centraal staat. Het thema van de VriendenLoterij Kasteelprijs is daarom in 2024 ‘Het beste kasteelrecept van Nederland’. Meer informatie over de prijs via: dagvanhetkasteel.nl/vriendenloterij-kasteelprijs-2024/.

Over de VriendenLoterij Kasteelprijs

In 2023 organiseerde Stichting Dag van het Kasteel dankzij een genereuze bijdrage van de VriendenLoterij voor het eerst de VriendenLoterij Kasteelprijs. Dat was een groot succes. Zowel publiek, deelnemende kastelen als de pers waren enthousiast over het concept. Toen ging de prijs naar het meest romantische kasteel, Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, gekozen door het publiek en uitgereikt door een driekoppige jury.

De VriendenLoterij Kasteelprijs wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.