fbpx Skip to main content
Ingestuurde kasteelrecept

Tamme Kastanjetaart

Naam locatie: Huis Landfort
Plaats: Megchelen, Gelderland
Website 
Social Media

Motivatie

De geschiedenis
Vier generaties lang bewoonden de familie Luyken het uit 1434 daterende Huis Landfort te Megchelen. Deze markante buitenplaats, die gerekend
wordt tot de mooiste buitens van Gelderland, is de afgelopen jaren schitterend gerenoveerd door de huidige eigenaar stichting Erfgoed Landfort. Inmiddels werken hier 80 enthousiaste vrijwilligers en een team van medewerkers op dit prachtige erfgoed. Een van onze vrijwilligers, Jannie Obbink, was zeer goed bevriend met Bertie Luyken. Bertie was de jongste dochter en zus van de laatste telg die Huis Landfort in bezit had. In 2019 is Bertie overleden. Bertie was degene die het recept aan haar vriendin Jannie gaf en hiervoor werden tamme kastanjes gebruikt van een boom die nog altijd staat op Het Kleine Erf, zoals het huiseiland wordt genoemd. Onbekend is waar de
inmiddels overleden Bertie Luyken het recept vandaan heeft.

Motivatie inzending Kasteelrecepten Dag van het Kasteel.
Jannie Obbink: “Doordat ik nu op Huis Landfort als vrijwilliger in de tuin meewerk, voel me nog altijd verbonden met Bertie. Ik moet vaak denken aan mijn fietstocht op 3 juni 2022, op haar verjaardag. Ik fietste toen naar Huis Landfort. Het was een prachtige zonnige zomerse dag. Daar aangekomen kom ik bij het familiegrafeiland aan en sta stil bij het leven van Bertie. Op dat moment schiet een schitterende ijsvogel mij over het water voorbij. Hoe mooi en bijzonder kan het zijn?! Bertie hield van bloemen bomen en vogels. Ze was ook gids bij het IVN”. Jannie merkt verder op over de wedstrijd met het beste kasteelrecept: “Toen ik deze wedstrijd voorbij zag komen, heb ik geen moment getwijfeld om mee te doen. Uiteraard heb ik de tamme kastanje taart met frambozen gebakken voor dit mooie doel en om hem met onze geweldige groep vrijwilligers van de donderdag te delen. We hopen dat dit recept kans maakt”.

Ingrediënten

 • 1 pond tamme kastanjes (ongeveer 60 stuks)
 • 250 gram roomboter
 • 200 gram suiker
 • 1 vanillestokje
 • 4 eieren
 • 100 gram amandelen in de schil (gemalen)
 • Frambozenjam

Bereidingswijze 

 1. Was de kastanjes en kruis ze met een scherp mesje in aan de bovenkant.
 2. Kook ze 10 minuten in water en pel ze. Hoe heter ze nog zijn, hoe beter het gaat. (het is veel werk en velletjes moeten er ook af).
 3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 4. Meng de boter, de suiker, het merg van het vanillestokje en 4 eigelen en klop stevig en net zo lang tot je een mooi, glad beslag krijgt.
 5. Voeg de kastanjes en de gemalen amandelen toe.
 6. Roer dit goed door dan worden de kastanjes vanzelf fijn.
 7. Schep tenslotte de 4 stijfgeklopte eiwitten erdoor.
 8. Giet alles in een taartvorm en bak de taart 30-40 minuten op 200 graden.
 9. Temper de hitte zodra de bovenkant bruin is.
 10. Prik met een breinaald in de koek en als er niets meer aan blijft kleven, is hij gaar.
 11. Strijk wat frambozenjam over de taart.

Aan Tafel!

Stichting Dag van het Kasteel verbindt de VriendenLoterij Kasteelprijs jaarlijks aan het thema van het landelijke evenement Dag van het Kasteel, dat in het Pinksterweekend plaatsvindt. In 2024 is het thema ‘Aan Tafel!’, waarbij de eetcultuur van kastelen en buitenplaatsen centraal staat. Het thema van de VriendenLoterij Kasteelprijs is daarom in 2024 ‘Het beste kasteelrecept van Nederland’. Meer informatie over de prijs via: dagvanhetkasteel.nl/vriendenloterij-kasteelprijs-2024/.

Over de VriendenLoterij Kasteelprijs

In 2023 organiseerde Stichting Dag van het Kasteel dankzij een genereuze bijdrage van de VriendenLoterij voor het eerst de VriendenLoterij Kasteelprijs. Dat was een groot succes. Zowel publiek, deelnemende kastelen als de pers waren enthousiast over het concept. Toen ging de prijs naar het meest romantische kasteel, Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, gekozen door het publiek en uitgereikt door een driekoppige jury.

De VriendenLoterij Kasteelprijs wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.