fbpx Skip to main content

Het kasteelrecept ‘Wortelpudding’ van Slot Zuylen staat in de top 10 van de VriendenLoterij Kasteelprijs verkiezing ‘Het beste Kasteelrecept van Nederland’. Breng via onderstaande knop je stem uit en maak kans op een kasteelovernachting + diner voor 2 personen bij het kleinste kasteeltje van Nederland, Kasteeltje Hattem.

Stem hier op de top 10

Wortelpudding

Naam locatie: Slot Zuylen
Plaats: Oud Zuilen, Utrecht
Website 
Social Media

Motivatie

Het receptenboekje van Slot Zuylen geeft een bijzonder inkijkje in wat er gegeten werd in het kasteel aan het begin van de twintigste eeuw. In het boekje staan opvallend veel puddingen; van zoet tot hartig en van gebakken tot gekookt. Schijnbaar was pudding een geliefd gerecht van de kasteelbewoners. Je moet overigens niet denken aan de hedendaagse wiebelende puddinkjes uit de supermarkt. Het gaat vaak om stevige broodpuddingen met bijvoorbeeld verkruimeld beschuit.

De wortelpudding is ook zo’n stevige broodpudding. Het volgen van het historische recept van de wortelpudding is niet eenvoudig. Het handgeschreven boekje geeft namelijk maar beperkt informatie. De recepten zijn duidelijk bedoeld voor iemand die goed op de hoogte is van de keuken en de eigenschappen van de ingrediënten. Het is dus geen hedendaags kookboek met gedetailleerde instructies.

Bij de pudding hoort, aldus het receptenboekje, ook een ‘heel goed’ passende saus. De saus is vergelijkbaar met sabayon of het Italiaanse zabaglione; een saus gemaakt van wijn, eidooiers en suiker. De schrijver van het receptenboekje heeft niet gelogen, want de saus is heerlijk bij de pudding.

Het receptenboekje is ook een inspiratiebron om duurzaam te koken. Op het kasteel werden tenslotte producten gebruikt die voorhanden waren uit bijvoorbeeld de moestuin. Het seizoen bepaalde dus wat er op tafel kwam. En daar is eigenlijk niks aan veranderd. Tegenwoordig gebruikt het museumcafé de verse ingrediënten uit de nog steeds bestaande moestuin en wordt er zoveel mogelijk lokaal ingekocht. Een wortelpudding met wortel uit eigen tuin dus!

Ingrediënten

 • 9 eieren
 • 1 rol beschuit
 • 1 winterpeen
 • 1 el kaneel
 • 200 g suiker
 • 2 el boter
 • 30 ml witte wijn

Bereidingswijze 

 1.  Vet een puddingvorm goed in
 2. Verkruimel één rol beschuit
 3.  Rasp één winterpeen
 4. Laat twee flinke eetlepels boter smelten
 5. Klop 6 eieren 10 minuten samen met een theekopje suiker
 6. Vermeng de geklopte eieren, de geraspte winterpeen, verkruimelde beschuit en de
  gesmolten boter samen met één eetlepel kaneel. (en eventueel met een snufje
  bakpoeder om het geheel iets luchtiger te krijgen)
 7. Doe het mengsel in de ingevette puddingvorm met deksel en laat dit een uur koken
  in een pan met water (au bain-marie) op zacht vuur. Daarna moet de pudding even
  afkoelen en kan je deze storten op een bord.
 8. Terwijl de wortelpudding aan het afkoelen is, maak je de saus. Dit is een soort
  sabayon. Klop daarvoor 3 eidooiers met drie eierdopjes suiker en 1,5 eierdopje witte
  wijn op laag vuur tot de saus licht gebonden is.

Aan Tafel!

Stichting Dag van het Kasteel verbindt de VriendenLoterij Kasteelprijs jaarlijks aan het thema van het landelijke evenement Dag van het Kasteel, dat in het Pinksterweekend plaatsvindt. In 2024 is het thema ‘Aan Tafel!’, waarbij de eetcultuur van kastelen en buitenplaatsen centraal staat. Het thema van de VriendenLoterij Kasteelprijs is daarom in 2024 ‘Het beste kasteelrecept van Nederland’. Meer informatie over de prijs via: dagvanhetkasteel.nl/vriendenloterij-kasteelprijs-2024/.

Over de VriendenLoterij Kasteelprijs

In 2023 organiseerde Stichting Dag van het Kasteel dankzij een genereuze bijdrage van de VriendenLoterij voor het eerst de VriendenLoterij Kasteelprijs. Dat was een groot succes. Zowel publiek, deelnemende kastelen als de pers waren enthousiast over het concept. Toen ging de prijs naar het meest romantische kasteel, Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, gekozen door het publiek en uitgereikt door een driekoppige jury.

De VriendenLoterij Kasteelprijs wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.