fbpx Skip to main content

Het kasteelrecept ‘Aardappelenpodding’ van Fraeylemaborg staat in de top 10 van de VriendenLoterij Kasteelprijs verkiezing ‘Het beste Kasteelrecept van Nederland’. Breng via onderstaande knop je stem uit en maak kans op een kasteelovernachting + diner voor 2 personen bij het kleinste kasteeltje van Nederland, Kasteeltje Hattem.

Stem hier op de top 10

Aardappelenpodding

Naam locatie: Fraeylemaborg
Plaats: Slochteren, Groningen
Website 
Social Media

Motivatie

Misschien niet een recept dat je verwacht van zo’n romantische borg. Maar de aardappelenpodding is op en top Fraeylemaborg. Het is bedacht door Louise de Sandra Veldtman, wier kleurig gekroond alliantiewapen hoog boven de ingang hangt.

We weten zelfs wanneer. In oktober 1838 maakt zij een aantekening bij één van de recepten in haar bezit. Een oudere versie van de podding. Louise schrijft: ‘is volkomen goed uitgevallen maar smaakte wat teveel naar eiwit en de saus was een weinig te zuur’. Ze besluit het te veranderen. Minder eiwit, wat gist erbij en de zure witte wijnsaus vervangt ze door een bessensaus. Een goede keus, het kleurt ook veel vrolijker.

Waarschijnlijk heeft Louise de bijzondere verzameling recepten van de Fraeylemaborg samengesteld. Ze komen uit de 18e en 19e eeuw, deels afkomstig uit haar schoonfamilie, Hora Siccama. Wij kozen de aardappelenpodding, niet alleen omdat het erg lekker is maar ook goed bij de borg past. Het is een eenvoudig maar toch chique gerecht. Aardappelen van het Groninger land, op smaak gemaakt met het dure kaneel en met broodsuiker. Traditie met een vleugje vernieuwing. Echt een recept voor koude herfstdagen, waar het juiste gerecht de hele dag weer goed kan maken.

Ingrediënten

Pudding

  • 500 g aardappelen
  • 6 à 7 eieren
  • 250 g zachte of gesmolten boter
  • 60 g suiker
  • 3 g gedroogde gist

Bessensaus

  • 100 ml bessensap
  • 3 eidooiers
  • 70 g suiker
  • 2½ g kaneel

Bereidingswijze 

Schil de aardappelen en kook ze gaar. Stamp ze fijn en meng ze met de eidooiers, boter, suiker en gist. Klop de helft van de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het beslag. Doe het mengsel in een met boter ingevette poffert- of puddingvorm. Kook dit au bain marie twee uur. Stort de pudding op een bord. Maak onderwijl de bessensaus: Doe het bessensap met de losgeslagen eidooiers in een pannetje met de suiker en kaneel en laat dit in een pannetje op laag vuur inkoken. Giet de saus over de pudding.

Aan Tafel!

Stichting Dag van het Kasteel verbindt de VriendenLoterij Kasteelprijs jaarlijks aan het thema van het landelijke evenement Dag van het Kasteel, dat in het Pinksterweekend plaatsvindt. In 2024 is het thema ‘Aan Tafel!’, waarbij de eetcultuur van kastelen en buitenplaatsen centraal staat. Het thema van de VriendenLoterij Kasteelprijs is daarom in 2024 ‘Het beste kasteelrecept van Nederland’. Meer informatie over de prijs via: dagvanhetkasteel.nl/vriendenloterij-kasteelprijs-2024/.

Over de VriendenLoterij Kasteelprijs

In 2023 organiseerde Stichting Dag van het Kasteel dankzij een genereuze bijdrage van de VriendenLoterij voor het eerst de VriendenLoterij Kasteelprijs. Dat was een groot succes. Zowel publiek, deelnemende kastelen als de pers waren enthousiast over het concept. Toen ging de prijs naar het meest romantische kasteel, Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, gekozen door het publiek en uitgereikt door een driekoppige jury.

De VriendenLoterij Kasteelprijs wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.