fbpx Skip to main content
Ingestuurde kasteelrecept

Bolle buikjes

Naam locatie: Menkemaborg
Plaats: Uithuizen, Groningen
Website 
Social Media

Motivatie

In het achttiende-eeuwse kookboek dat ontstaan is in de keuken van de Menkemaborg, bewoond door de adellijke familie Alberda, staat een recept dat ‘bolle buikjes’ heet. Het recept is in achttiende-eeuws Nederlands geschreven en de hoeveelheden van enkele ingrediënten, de rijstijd, de wijze van bakken en de grootte van de buikjes staan niet omschreven. Bij het mengen van de ingrediënten wordt echter al snel duidelijk dat het beslag niet in de oven als cupcakes of in de olie als oliebollen moet worden gebakken, maar in een poffertjespan.

Doorgaans wordt aangenomen dat de oudste bereidingswijze van poffertjes staat beschreven in ‘De volmaakte Hollandsche keuken-meid’ uit 1746. Qua ouderdom wedijvert dat recept met het kookboek van de Menkemaborg in Uithuizen van de hand van een Groningsche keuken-meid, anoniem maar ongetwijfeld minstens even volmaakt. Of de poffertjes lekkerder zijn is een subjectieve kwestie, maar de Uithuizer benaming is beslist mooier: ‘bolle buikjes’. ‘De Nationale Poffertjes Canon’ (niet dat die bestaat) mag op basis van dit recept wel worden herschreven.

In het kookboek van de Menkemaborg staan niet alleen recepten vermeld voor gerechten en medicijnen, maar ook praktische huismiddeltjes om bijvoorbeeld ‘zilver te schuren’ of
‘Chitsen te wassen’. Ook konden de bewoners van de borg zich mooi maken met een ‘roode pomaede voor de lippen’ en er is een recept om het ‘hayr zwart te maken en het vel wit’

Ingrediënten 

  • 450 gram tarwebloem
  • 0,85 liter melk
  • 3 eieren, 3 eidooiers
  • 112 gram krenten
  • een kommetje gesmolten boter (125 gram)
  • een theelepel gist
  • een scheut suiker

Even laten rijzen en dan in een poffertjespan de bolle buikjes bakken.

Aan Tafel!

Stichting Dag van het Kasteel verbindt de VriendenLoterij Kasteelprijs jaarlijks aan het thema van het landelijke evenement Dag van het Kasteel, dat in het Pinksterweekend plaatsvindt. In 2024 is het thema ‘Aan Tafel!’, waarbij de eetcultuur van kastelen en buitenplaatsen centraal staat. Het thema van de VriendenLoterij Kasteelprijs is daarom in 2024 ‘Het beste kasteelrecept van Nederland’. Meer informatie over de prijs via: dagvanhetkasteel.nl/vriendenloterij-kasteelprijs-2024/.

Over de VriendenLoterij Kasteelprijs

In 2023 organiseerde Stichting Dag van het Kasteel dankzij een genereuze bijdrage van de VriendenLoterij voor het eerst de VriendenLoterij Kasteelprijs. Dat was een groot succes. Zowel publiek, deelnemende kastelen als de pers waren enthousiast over het concept. Toen ging de prijs naar het meest romantische kasteel, Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, gekozen door het publiek en uitgereikt door een driekoppige jury.

De VriendenLoterij Kasteelprijs wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.