fbpx Skip to main content
Ingestuurde kasteelrecept

Borsjtsj

Naam locatie: Nyengaerde
Plaats: Dwingeloo, Drenthe
Website 

Motivatie

Het Oekraïense gerecht Borsjtsj hoort sinds 2022 echt bij de historie van huis Nyengaerde. Het werd geïntroduceerd door een Oekraïense familie, bestaande uit de vrouwen Vita, Valentina en Irina en de twee meisjes Polina en Kristina, die dat jaar in het huis kwamen wonen om de oorlog in Oekraïne te ontvluchten.

Gedurende hun verblijf at de familie dagelijks samen met Ada, bewoonster van Nyengaerde. De ‘Ina’s’ kookten áltijd, want daarmee toonden ze hun dankbaarheid en hadden ze hun cultuur dichtbij. Voor de lunch maakten zij vaak het traditionele recept borsjtsj: een dikke rode bietensoep. De soep werd ’s ochtends al bereid, in de bijkeuken op een elektrisch kookstel (niet op Russisch gas!) en steevast in een heel grote pan zodat eventuele gasten altijd mee konden eten.

De borsjtsj kwam ‘s middags op tafel en werd geserveerd met een dot zure room en geroosterd brood. Zonder elkaars taal te spreken werd er gezamenlijk genoten van dit, inmiddels door UNESCO erkende, oorspronkelijk Oekraïense gerecht.

Borsjtsj wordt op verschillende manieren klaargemaakt. Het belangrijkste ingrediënt is echter altijd rode biet, voor de smaak en de kleur. De variant van Borsjtsj die wij hebben beschreven is op basis van de gebrekkig vertaalde instructies van de Ina’s vanuit Kyiv, aangevuld met informatie van Nederlandse recepturen van internet.

Ingrediënten 

  • 500 gram rauwe rode bieten
  • 1 blokje runderbouillon
  • 380 ml vleesfond
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 300 gram wortelen
  • 200 gram aardappelen
  • 250 gram borlottibonen
  • 250 ml zure room

Bereiding

Rasp de bieten en de wortel grof. Snijd de aardappel aan kleine blokjes en snijd de uien en knoflooktenen fijn. Smelt een klontje roomboter in een grote soeppan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg vervolgens 1,5 liter water, het bouillonblokje, de vleesfond en de aardappelblokjes toe. Breng aan de kook. Voeg de geraspte rode bieten en wortels toe en laat zo’n 15 minuten koken en roer af en toe door. Voeg als laatste de borlottibonen toe enverwarm 1 minuut mee.

Dien de borsjtsj op met zure room en serveer met geroosterd brood. Eet met aandacht voor het gerecht en je tafelgasten!

Aan Tafel!

Stichting Dag van het Kasteel verbindt de VriendenLoterij Kasteelprijs jaarlijks aan het thema van het landelijke evenement Dag van het Kasteel, dat in het Pinksterweekend plaatsvindt. In 2024 is het thema ‘Aan Tafel!’, waarbij de eetcultuur van kastelen en buitenplaatsen centraal staat. Het thema van de VriendenLoterij Kasteelprijs is daarom in 2024 ‘Het beste kasteelrecept van Nederland’. Meer informatie over de prijs via: dagvanhetkasteel.nl/vriendenloterij-kasteelprijs-2024/.

Over de VriendenLoterij Kasteelprijs

In 2023 organiseerde Stichting Dag van het Kasteel dankzij een genereuze bijdrage van de VriendenLoterij voor het eerst de VriendenLoterij Kasteelprijs. Dat was een groot succes. Zowel publiek, deelnemende kastelen als de pers waren enthousiast over het concept. Toen ging de prijs naar het meest romantische kasteel, Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, gekozen door het publiek en uitgereikt door een driekoppige jury.

De VriendenLoterij Kasteelprijs wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.