fbpx Skip to main content

Het kasteelrecept ‘Chester Cake’ van Kasteel de Haar staat in de top 10 van de VriendenLoterij Kasteelprijs verkiezing ‘Het beste Kasteelrecept van Nederland’. Breng via onderstaande knop je stem uit en maak kans op een kasteelovernachting + diner voor 2 personen bij het kleinste kasteeltje van Nederland, Kasteeltje Hattem.

Stem hier op de top 10

Chester Cake

Naam locatie: Kasteel de Haar
Plaats: Haarzuilen, Utrecht
Website 
Social Media

Motivatie

Hij staat al vermeld op de menukaartjes van Kasteel de Haar uit 1928: de Chester Cake. Een smeuïge cake met een licht kruidige smaak en bovenop een laag glazuur. Als slotstuk van de grandioze diners die op Kasteel de Haar plaatsvonden, trakteerde baron van Zuylen van Nijevelt zijn hooggeplaatste gasten op deze, van oorsprong Ierse, cake.

Om meerdere redenen best bijzonder. Ten eerste omdat de Chester cake niet alleen een heel smaakvolle, maar ook behoorlijk machtige cake is. Best heftig, als laatste gang van een zesgangendiner! Ten tweede omdat de Chester Cake vroeger werd gezien als armeluistaartje. Oorspronkelijk werd deze cake namelijk gemaakt van restjes cake of soms zelfs oud brood, gedrenkt in koude Engelse thee. Iets wat buiten de toon viel in het verder zo buitengewoon luxe bestaan van de adellijke familie. Maar, verspillen van voedsel was ook voor de adel zeer ongebruikelijk. Misschien vond baron van Zuylen van Neijevelt de Chester Cake daarom wel zo lekker!

De overige ingrediënten als boter, ei, melk en bakpoeder heeft bijna iedereen wel in huis. We vonden daarom ook met gemak meerdere vrijwilligers van het kasteel om de cake te bakken, speciaal voor de wedstrijd van Het beste kasteelrecept van Nederland. Op de foto’s zien jullie het eindresultaat. Gefotografeerd in de Oude keuken en in de Ridderzaal van Kasteel de Haar, waar gasten vroeger na hun aankomst onthaald werden met thee met petit-fours en sandwiches.

Ingrediënten

Koeklaag

  • 120 gr koude boter
  • 80 gr witte basterdsuiker
  • ¾ ei in het beslag
  • ¼ ei voor het bestrijken
  • 200 gr bloem
  • rasp van 1 limoen

Vulling

  • 300 gr roombotercake
  • 225 ml koude Engelse thee
  • 150 gr bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 100 gr ongezouten boter
  • ½ tl kaneel
  • ¼ tl gemberpoeder
  • rasp van 1 limoen
  • limoensap van ½ limoen
  • 100 ml Maple Syrup
  • 150 ml melk
  • 1 losgeklopt ei

Glazuur

  • 70 gr zachte boter
  • 185 gr poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 10 tl water

Bereidingswijze 

Voorbereidingen

  • Oven voorverwarmen op 190 graden
  • Vierkante of rechthoekige bakvorm (ca. 20 x 20) invetten
  • Boter voor glazuur uit ijskast halen
  • Roombotercake fijnmalen en koude thee en sap van halve limoen toevoegen en wegzetten voor de vulling

Koeklaag

  • Meng de koude boter met de basterdsuiker tot een smeuïge massa.
    Voeg ¾ ei, limoenrasp en bloem toe. Meng alles tot een stevige bal.
    Doe het deeg in vershoudfolie en leg weg in de ijskast.

Vulling

  • Nu gaan we door met het maken van de vulling. Die komt tussen twee koeklagen in. Meng de bloem, kaneel, gemberpoeder en bakpoeder door elkaar. Voeg de suiker en citroenrasp toe, vervolgens de koude boter en het ei. Meng alles heel goed door elkaar tot een smeuïge massa. Voeg aan deze massa de Maple Syrup en de melk toe en mix tot er een glad beslag ontstaat. Als allerlaatste voeg je de voorbereidde fijngemalen cake met thee en limoensap toe. Ook daarna weer een keer goed mixen, totdat je een heel lichte en luchtige vulling krijgt. Als je je eigen familierecept wilt bedenken, kun je nog andere dingen toevoegen zoals: stukjes chocolade, appel, rozijnen of iets anders wat je lekker vindt. Gebruik je fantasie!

Opbouwen van de cake

  • Haal de deegbal uit de ijskast en verdeel in twee porties. Rol elke portie tot een plak, die groot genoeg is om de bodem van de vorm te bedekken. Leg de eerste koeklaag op de bodem van de vorm en giet hierop de luchtige vulling. Leg daarop de tweede koeklaag. Gebruik als laatste het losgeklopte ¼ ei om de bovenkant te bestrijken.

Bakken

  • Schuif de cake in de oven en bak mooi bruin in 60 minuten.

Glazuur

  • Klop de zachte boter met een mixer licht en luchtig. Voeg de poedersuiker, water en de vanillesuiker toe.

Bijna klaar

  • Haal de cake uit de oven en laat helemaal afkoelen. Nu kun je de cake uit de vorm halen of in de vorm laten zitten en bestrijken met het glazuur. Nog even in de ijskast om op te stijven. Snijd de Chester Cake in kleine vierkantjes en serveer bij de High Tea, net als op Kasteel de Haar.

Tenslotte

  • Vroeger was hergebruiken van oude cake gangbaarder dan nu. Chester Cake was vanwege het hergebruik van oude cake goedkoper dan andere taartjes en werd ook wel gezien als armeluistaartje. Verspillen van voedsel was echter ook voor de adel zeer ongebruikelijk. Misschien vond Baron van Zuylen van Neijevelt de Chester Cake daarom wel zo lekker. Deze oude traditie past in ieder geval heel goed in onze tijd, waarin we allemaal proberen om verspilling tegen te gaan. In plaats van cake, kun je het ook maken van oud brood zonder korst. Dan voeg je er gewoon wat meer suiker aan toe. Stuur je een leuke foto van jouw cake naar @kasteeldehaar op Instagram? Of tag de foto met #kasteeldehaar. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Aan Tafel!

Stichting Dag van het Kasteel verbindt de VriendenLoterij Kasteelprijs jaarlijks aan het thema van het landelijke evenement Dag van het Kasteel, dat in het Pinksterweekend plaatsvindt. In 2024 is het thema ‘Aan Tafel!’, waarbij de eetcultuur van kastelen en buitenplaatsen centraal staat. Het thema van de VriendenLoterij Kasteelprijs is daarom in 2024 ‘Het beste kasteelrecept van Nederland’. Meer informatie over de prijs via: dagvanhetkasteel.nl/vriendenloterij-kasteelprijs-2024/.

Over de VriendenLoterij Kasteelprijs

In 2023 organiseerde Stichting Dag van het Kasteel dankzij een genereuze bijdrage van de VriendenLoterij voor het eerst de VriendenLoterij Kasteelprijs. Dat was een groot succes. Zowel publiek, deelnemende kastelen als de pers waren enthousiast over het concept. Toen ging de prijs naar het meest romantische kasteel, Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, gekozen door het publiek en uitgereikt door een driekoppige jury.

De VriendenLoterij Kasteelprijs wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.