fbpx Skip to main content

Dag van het Kasteel 2023

De 16e editie van Dag van het Kasteel was weer een groot succes. Naast dat er 120 kastelen in Nederland hun poorten en deuren hadden geopend was op deze dag ook de uitreiking van de verkiezing van het Meest Romantische Kasteel van Nederland die mogelijk werd gemaakt door de Vriendenloterij. In april 2023 konden alle mensen in Nederland stemmen op het meest romantische kasteel van Nederland en op 29 mei is de prijs uitgereikt.

Daarnaast werden er weer 4 archeotrails georganiseerd en hebben de deelnemende locaties zelf ook verschillende leuke en unieke activiteiten georganiseerd. Daarnaast hebben we ook verschillende nieuwe verhalen toegevoegd aan onze verhalenbank over ons thema van dit jaar: Upstairs/Downstairs.

16

Editie

22

Online verhalen

120

Deelnemende Locaties

75000

Bezoekers

Thema 2023

Het thema van Dag van het Kasteel 2023 was Upstairs/Downstairs en stond in het teken van het personeel van kastelen en buitenplaatsen. Een kasteel kon vroeger niet bestaan zonder zijn personeel. Bij middeleeuwse kastelen waren koks, huisbewaarders, stalknechten en poortwachters bijvoorbeeld onmisbaar. Op latere buitenplaatsen waren zij ook onmisbaar maar vond je bijvoorbeeld ook gouvernantes, linnenmeiden, koetsiers, dienstboden, tuinmannen en uiteindelijk ook chauffeurs. Juist de verhalen van deze belangrijke personen zijn echter vaak door de geschiedenis heen verdwenen en vergeten. Daarom wilden we deze mensen en hun werk in de spotlight zetten!

Ook nu zijn kastelen en buitenplaatsen bijna onmogelijk te onderhouden zonder de hulp van vrijwilligers en personeel. Nu spelen echter ook vaak de eigenaren van het gebouw een heel belangrijke en actieve rol in het onderhouden van al deze prachtige oude gebouwen.

Bekijk hier de verschillende onderdelen van het thema

Dag van het Kasteel | Digitaal

Lees verschillende verhalen over het personeel van kastelen en buitenplaatsen.

Essay

Upstairs/Downstairs van Wendy Landewé – van der Veen  

Thema

Hier lees je meer over het thema en alle verschillende soorten personeelsleden die op kastelen te vinden waren.

 

Programma 2023

De Meest Romantische Kasteel verkiezing

Bekijk hier de uitslag van onze verkiezing van 2023

Archeotrail

Verdwenen kastelen komen tot leven.

In de media 2023

Ook dit jaar is Dag van het Kasteel weer verschillende keren verschenen in de media. Zowel op TV als op de radio, in de krant en in tijdschriften was Dag van het Kasteel dit jaar terug te vinden.

Dag van het Kasteel bij Koffietijd

We waren te gast in het laatste seizoen van koffietijd om het te hebben over de verkiezing voor het Meest Romantische Kasteel van Nederland. Klik hier om het fragment terug te kijken.

Antoinette van Dorssen over de Dag van het Kasteel op Radio 1

Op Dag van het Kasteel was Antoinette van Dorssen, directeur van kasteel Duivenvoorde, te gast bij spraakmakers op radio 1. Ze sprak hier over Dag van het Kasteel en hoe moeilijk het is om een landgoed te onderhouden. Bekijk hier het hele argument.

Dag van het Kasteel in Herenhuis

In het tijdschrift Herenhuis, editie 95, stond een artikel over Dag van het Kasteel te lezen waar meer werd ingegaan over het personeel en hun ruimtes in kastelen en buitenplaatsen.

Dag van het Kasteel in het Buiten

In het tijdschrift Het Buiten, zat in de april editie een speciaal Upstairs/Downstairs dossier wat dieper inging op dit grote thema.

De Kromme Rijn Vertelt Landgoederen en Kastelen

Museum Dorestad heeft 4 tijdschriften gemaakt waarvan een het thema landgoederen en kastelen had. Voor dit tijdschrift heeft Dag van het Kasteel samen met huis Doorn ook een bijdrage geleverd over het thema van dit jaar. Klik hier om het tijdschrift te lezen.

Dag van het Kasteel en de Deelnemers

Dit jaar hebben we ook meer activiteiten georganiseerd voor onze deelnemers. Hierdoor konden we meer kennis en ervaringen uitwisselen en elkaar beter leren kennen.

Feedbackbijeenkomst

In december 2022 hebben we op Heerlijkheid Mariënwaerdt een bijeenkomst georganiseerd voor onze deelnemers van 2022. Tijdens deze feedbacksessie hebben we besproken waarom zij Dag van het Kasteel belangrijk vinden en wat er verbeterd kon worden. Daarnaast hebben we natuurlijk ook even door door het huis van dit prachtige landgoed gelopen. Lees hier meer.

Online kennissessie Dag van het Kasteel

Tijdens deze online kennissessie kwamen er verschillende experts aan het woord met tips over hoe Dag van het Kasteel kon worden ingevuld. Het ging over het thema, programma en over vrijwilligers. Lees hier meer.

Team Dag van het Kasteel in Friesland

We wilden dit jaar ook graag meer kennismaken met onze deelnemende locaties. We hebben daarom dit jaar gekozen om Friesland extra in het zonnetje te zetten. We zijn twee dagen in de provincie geweest om onze deelnemers te bezoeken. Daarnaast hebben we daarna ook een speciale buiten postercampagne opgezet in de provincie. Lees hier meer over ons bezoek.

Team 2023

Gemma Boon

Programmamaker

Boris de Munnick

Public Relations

Mirthe Marsman

(online) Marketing en Communicatie

Linda Prins

Projectmedewerker

Partners die Dag van het Kasteel 2023 mede mogelijk maakten