fbpx Skip to main content

Dag van het Kasteel 2024

De 17e editie van Dag van het Kasteel was weer een groot succes. Dit jaar vond voor het eerst Dag van het Kasteel de weekendeditie plaats. Dit jaar openende 124 Nederlandse kastelen, buitenplaatsen, ruïnes en landgoederen hun poorten en deuren van 17 tot en met 20 mei. Daarnaast was er dit jaar ook voor het eerst een officiële opening op 16 mei waar ook de VriendenLoterij Kasteelprijs voor het Beste kasteelrecept van Nederland werd uitgereikt.

Het thema van Dag van het Kasteel 2024 was ‘Aan Tafel!’ waarbij we de focus hebben gelegd op de voedselcultuur in en rond Nederlandse kastelen en buitenplaatsen. Deelnemende locaties organiseerden veel activiteiten rondom dit thema en we hebben verschillende verhalen en toolkits voor dit thema op onze website geplaatst.

17

Editie

43

Online verhalen

122

Deelnemende Locaties

100000

Bezoekers

Thema 2024

Bij deze editie van Dag van het Kasteel was het thema ‘Aan Tafel!’, waarbij we de focus leggen op de voedselcultuur van kastelen en buitenplaatsen.

Eén van de belangrijkste aspecten van het leven en van cultuur is eten. Zonder eten is er geen leven mogelijk wat ervoor zorgt dat een groot gedeelte van het leven in het teken staat van voedsel. Dit was zeker ook het geval bij kastelen en buitenplaatsen. Ze hadden bijvoorbeeld vaak hun eigen moestuinen, enorm veel keukenpersoneel, uitgebreide tafeletiquette en prachtige serviezen. Eten was niet alleen noodzakelijk maar ook een luxe en een manier om met hun rijkdom te kunnen pronken.

Ook nu zijn kastelen, buitenplaatsen en eten nog vaak met elkaar verbonden. Veel kastelen en buitenplaatsen zijn namelijk tegenwoordig een horeca locatie. Opnieuw worden veel locaties gebruikt voor heerlijke diners en gezellige ontbijtjes.

Bekijk hier de verschillende onderdelen van het thema

Dag van het Kasteel | Digitaal

Lees verschillende verhalen over de voedselcultuur van kastelen en buitenplaatsen.

Recepten

Bekijk hier alle 27 ingestuurde kasteelrecepten van 2023.

Thema

Hier lees je meer over het thema en wat de voedselcultuur van Nederlandse kastelen precies is.

Programma 2024

VriendenLoterij Kasteelprijs

Dit jaar hebben we opnieuw de VriendenLoterij Kasteelprijs mogen vergeven, dit keer aan het Beste Kasteelrecept. Meer dan 15.000 mensen hebben hun stem uitgebracht en de jury heeft uiteindelijk uit de top 3 hun favoriet gekozen.

Kasteelfluencers

Dit jaar hebben we voor het eerst gewerkt met kasteelfluencers. 7 jongeren hebben workshops gevolgd, filmpjes gemaakt en veel geleerd over Nederlandse kastelen en ons veel geleerd over wat jongeren leuk en interessant vinden.

In de media 2024

Ook dit jaar is Dag van het Kasteel weer verschillende keren verschenen in de media. Zowel op TV als op de radio, in de krant en in tijdschriften was Dag van het Kasteel dit jaar terug te vinden.

Dag van het Kasteel bij Ivo op Zondag

De VriendenLoterij Kasteelprijs voor het beste kasteelrecept kwam aan bod in een van de afleveringen van Ivo op Zondag. Klik hier om het fragment terug te kijken.

Kasteel Hoensbroek bij Goedemorgen Nederland

Op de ochtend van 17 mei, de eerste dag van Dag van het Kasteel dit jaar, ging Goedemorgen Nederland langs bij kasteel Hoensbroek. Ze filmden hier verschillende voorbereidingen voor Dag van het Kasteel.

Kasteelfluencers in Tubantia

Tubantia publiceerde een mooi artikel van onze twee kasteefluencers Sara en Lorenzo bij Huis Singraven. Lees hier het artikel.

Kasteelfluencer op npo radio 1: de nacht van...

Eén van onze kasteelfluencers, Cécile, was te gast bij de nacht van waar ze vertelde over Dag van het Kasteel en haar rol als kasteelfluencer. Luister hier naar het fragment.

Dag van het Kasteel in het Buiten

In het tijdschrift Het Buiten, gingen ze in hun april nummer speciaal wat dieper in op ons thema ‘Aan Tafel!’.

Dag van het Kasteel en de Deelnemers

Dit jaar hebben we ook meer activiteiten georganiseerd voor onze deelnemers. Hierdoor konden we meer kennis en ervaringen uitwisselen en elkaar beter leren kennen.

Feedbackbijeenkomst

In juli 2023 hebben we in Park Vijversburg in Friesland Dag van het Kasteel 2023 afgesloten. We hebben hier gesproken met verschillende deelnemers uit Friesland, Groningen en Drenthe en hebben gepraat over hun Dag van het Kasteel en andere dingen waar zij mee te maken hebben. Lees hier meer.

Team Dag van het Kasteel in Limburg

We wilden dit jaar ook graag meer kennismaken met onze deelnemende locaties. We hebben daarom dit jaar gekozen om Limburg extra in het zonnetje te zetten. We zijn drie dagen in de provincie geweest om onze deelnemers te bezoeken en hebben daarna ook een kennissessie georganiseerd op kasteel Aerwinkel. Daarnaast hebben we daarna ook een speciale buiten postercampagne opgezet in de provincie. Lees hier meer over ons bezoek.

Rondetafelsessie op Buitenplaats Ockenburgh

In april 2024 organiseerden we een kennissessie op Buitenplaats Ockenburgh. Hier kwamen we samen met verschillende deelnemers uit Zuid-Holland en Noord-Holland en spraken we over hoe zij de toekomst zien. Verschillende deelnemers leerde elkaar voor het eerst kennen en konden elkaar helpen met bepaalde problemen die bij hun speelden.

Team 2024

Gemma Boon

Programmamaker

Boris de Munnick

Public Relations

Mirthe Marsman

(online) Marketing en Communicatie

Linda Prins

Projectmedewerker

Partners die Dag van het Kasteel 2024 mede mogelijk maakten